MEDIA O NAS MEDIA O NAS

LEŚNA SPIŻARNIA

Z Łosiem przez las – Nadleśnictwo Radzyń Podlaski cz.4

Od pokoleń, od wieków ludzie korzystali z tego, co rodzi las. Zarówno z roślinności, jak i mięsa. Jeżeli dziś modna jest (ale i faktycznie dobra) żywność ekologiczna (zdrowa), to niezaprzeczalnie tylko takie produkty do potraw możemy mieć z lasu. Leśnicy od lat uczą  jak zbierać np. owoce runa leśnego, wskazują kiedy można to robić, a kiedy nie, mówią też o metodach zbierania owoców, aby nie niszczyć przyrody itd.

Wartości tego, co daje las docenia się coraz bardziej. Dlatego też powstają projekty popularyzatorskie, jak i badawcze, które ukazują nam walory np. owoców runa leśnego czy dziczyzny. Efektem pracy naukowców, leśników oraz dietetyków jest szereg nie tylko przepisów kulinarnych, ale także zbiór wiadomości, z których możemy czerpać wiedzę oraz inspirację. Z pewnością jednym z takich programów, prowadzonych w wielu nadleśnictwach przez Lasy Państwowe jest projekt „Dobre z lasu”. „Jednym z jego celów jest umożliwienie dostępu do ekologicznej, naturalnej i zdrowej żywności. Realizacja tego zadania jest możliwa dzięki prowadzonej przez polskich leśników zrównoważonej i wielofunkcyjnej gospodarki leśnej. Pozwala ona na korzystanie z dóbr, które daje las, bez wyrządzania mu szkody i zaburzania naturalnej harmonii” – czytamy w informacjach LP o tymże projekcie.

Goście programu:

- Leszek Gajuś, nadleśniczy Nadleśnictwa Radzyń Podlaski

- Justyna Janeczek, st. specjalista SL

 

Link do audycji:

https://www.rdc.pl/podcast/z-losiem-przez-las-25-02-2022/