MEDIA O NAS
LEŚNA SPIŻARNIA
Z Łosiem przez las – Nadleśnictwo Radzyń Podlaski cz.4
Od pokoleń, od wieków ludzie korzystali z tego, co rodzi las. Zarówno z roślinności, jak i mięsa. Jeżeli dziś modna jest (ale i faktycznie dobra) żywność ekologiczna (zdrowa), to niezaprzeczalnie tylko takie produkty do potraw możemy mieć z lasu. Leśnicy od lat uczą jak zbierać np. owoce runa leśnego, wskazują kiedy można to robić, a kiedy nie, mówią też o metodach zbierania owoców, aby nie niszczyć przyrody itd.
Wartości tego, co daje las docenia się coraz bardziej. Dlatego też powstają projekty popularyzatorskie, jak i badawcze, które ukazują nam walory np. owoców runa leśnego czy dziczyzny. Efektem pracy naukowców, leśników oraz dietetyków jest szereg nie tylko przepisów kulinarnych, ale także zbiór wiadomości, z których możemy czerpać wiedzę oraz inspirację. Z pewnością jednym z takich programów, prowadzonych w wielu nadleśnictwach przez Lasy Państwowe jest projekt „Dobre z lasu”. „Jednym z jego celów jest umożliwienie dostępu do ekologicznej, naturalnej i zdrowej żywności. Realizacja tego zadania jest możliwa dzięki prowadzonej przez polskich leśników zrównoważonej i wielofunkcyjnej gospodarki leśnej. Pozwala ona na korzystanie z dóbr, które daje las, bez wyrządzania mu szkody i zaburzania naturalnej harmonii” – czytamy w informacjach LP o tymże projekcie.
Goście programu:
- Leszek Gajuś, nadleśniczy Nadleśnictwa Radzyń Podlaski
- Justyna Janeczek, st. specjalista SL
Link do audycji:
https://www.rdc.pl/podcast/z-losiem-przez-las-25-02-2022/