Oskoła (Succus betulae)
W ostatnich latach coraz popularniejszy staje się sok pozyskany z brzóz zwany oskołą.
Sok był wykorzystywany w medycynie ludowej jako naturalny środek zwiększający odporność organizmu jak również był stosowany do jego oczyszczania z niepożądanych dla człowieka substancji. Zewnętrznie używano go do pielęgnacji skóry. Jego właściwości sprawiają, że rozjaśnia cerę, łagodzi stany zapalne oczu, usuwa piegi, odżywia włosy. Obecnie stosuje się wyciągi z soku brzozy do leczenia i profilaktyki m.in. kamicy nerkowej.
Oskoła zawiera dużo soli mineralnych, w tym ważnych dla człowieka biopierwiastków, a także witaminy i aminokwasy. Jest bogaty w węglowodany, co czyni go w smaku słodkawym. Jest przez to chętnie spijanym przez owady, w tym pszczoły.
Sok z brzozy pito świeżo pozyskany z pnia drzewa bądź po jego rozcieńczeniu ze spirytusem. Ze względu na jego trudności w przechowaniu wybierano najczęściej ten drugi sposób. Oprócz alkoholu można sok pasteryzować, konserwować cukrem bądź zamrażać.
Brzoza jest powszechnie występującym gatunkiem drzewa w naszym kraju. Pozyskując sok z niego pamiętajmy aby nie ranić drzew, a każdy nawiercony otwór należy zabezpieczyć drewnianym kołkiem bądź maścią ogrodniczą. Sok brzozowy można również uzyskać z liści tego drzewa.